ЛУЦЬК. Керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт очолив Божественну Літургію у Свято-Покровському кафедральному храмі міста

У суботу, 26 березня, під час всенічної напередодні Хрестопоклонної неділі керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт у спів служінні настоятеля Свято-Покровського кафедрального храму Луцька протоієрея Георгія Шевчука та кліриків храму звершив чин винесення Хреста для поклоніння народу.

У Хрест вмонтовано частинку Животворящого Хреста Господнього з Єрусалима. Після поклоніння Хресту архіпастир привітав усіх з Хрестопоклонною неділею та розповів про православне шанування Хреста Господнього. Він наголосив, що ми шануємо Хрест, тому що він став жертовником, на якому Господь постраждав за людей, і тому кожен християнин з дня свого духовного народження носить хрестик грудях. Після полієлею архіпастир помазав присутніх святою оливою.

Також архіпастир привітав протодиякона Ростислава Петрова з Днем Ангела та з днем народження.

Перед початком Богослужіння прикрашений квітами чесний хрест переноситься з жертовника на престол. Ця обрядова дія супроводжується молитвослів'ям і співами. Під час співу священик піднімає на голову чесний Хрест, несе і кладе його на престолі на місце, де звичайно лежить Євангеліє, яке ставиться на горнє місце престолу. Перед ним несуть диякон кадило, а псаломщик свічку. Перед Хрестом на всю всенічну запалюється свічка. На утрені перед співом великого славослів'я священик облачається в усі священичі одежі. Під час співу великого славослів'я владика несе хрест по всьому храмі і кладе його на аналої, що стоїть посередині храму навпроти царських дверей, а потім тричі співають: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико», і кожен раз вклоняються хресту. Хор тричі співає те ж саме. Після співу свуященнослужителі уклоняються тричі й цілують Хрест, після чого вклоняються ще один раз. Хор співає стихири Хресту і присутні у храмі поклоняються Хресту.

У  Хрестопоклонну неділю, 27 березня, керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт очолив Божественну Літургію святителя Василя Великого у Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька, під час якої виголосив проповідь про значення сили Хреста в житті християнина.

 


Mail.ru Rambler's Top100 logoSlovo.RU