Львів. У день свята Благовіщення Пресвятої Богородиці архієпископ Львівський і Галицький Августин відзначає свій День Народження

У Свято-Георгіївському храмі  міста Львова, як і у кожному православному храмі, на Царських вратах є ікона Благовіщення. Пречиста Діва Марія збентежено слухає посланця Божого Архангела Гавриїла, а той заспокоює її жестом і самим нахилом голови.

Навіть повітря зображуваної події просякнуте особливим світлом, що підносить душу вірних і відчуттям доповнює розуміння того, що це – дійсно: «спасення нашого начало і від віку таїнства явлення: Син Божий сином Діви стається і Гавриїл благодать благовістує».

«Зачаття Христа», «Благовіщення про Христа», «Початок спокутування» — так називалося це свято у християн у давні часи: у IV столітті воно було першим серед свят, а у VII столітті після Різдва Христового йому було назавжди присвоєно назву «Благовіщення Пресвятої Богородиці».

У величне Богородичне свято Благовіщення Божественна Любов призвала у цей світ того, кому судилося стати архієпископом Львівським і Галицьким Августином. І ось вже дев’ятнадцятий рік поспіль вірні Львівської єпархії цього дня вітають свого любимого і шанованого архіпастиря з Днем народження.

Цього року святкову Божественну літургію Високопреосвященніший архієпископ Августин звершував у співслужінні з Високопреосвященнішим митрополитом Ванським і Багдатським Антонієм (Булухія) (Грузинська Православна Церква) і духовенством Львівської єпархії.

За богослужінням молився також Генеральний Консул Російської Федерації у Львові О.Ю. Астахов. Генерального Консула супроводжував аташе С.С. Манько.

Після богослужіння Владика приймав вітання з Днем народження від представників влади, духовенства, Збройних Сил, правоохоронних органів, управління Державного Департаменту з питань виконання покарань у Львівській області, дипломатичних представництв, громадських організацій та мирян єпархії.

Секретар Львівської єпархії протоієрей Богдан Білас привітав архієпископа Августина від імені духовенства єпархії і працівників єпархіального управління.

Генеральний Консул Російської Федерації звернувся з вітальним словом до владики Августина: «Вітаю Вас, Ваше Високопреосвященство, із святом Благовіщення Пресвятої Богородиці і днем Вашого народження! Ваше архіпастирське служіння на древній Львівській кафедрі надихає паству на добрі справи, укріплює основи міжконфесійної і міжнаціональної злагоди в західному регіоні України. Бажаю Вам, шанований Владика, щоб Ваша багатолітня і самовіддана праця приносила щедрі плоди в справі затвердження високих ідеалів канонічного Православ'я!»

Привітати владику Августина прийшли представники Обласної адміністрації: Начальник Головного управління внутрішньої політики Кураш Р.І., Радник Голови Львівської ОДА Держко І.З., а також начальник адміністративного управління Львівської ОДА Зражевський В.І., Заступник Генерального Директора-директор Львівського аукціонного центру Державної акціонерної компанії «Національна мережа аукціонних центрів» Сімчук О.М.

Владику Августина як Голову Синодального відділу по роботі зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України, вітали: від Західного Оперативного Командування архієпископа Августина привітав Командувач військами генерал-майор Думанський Ю.А., Командир Повітряного Командування «Захід» генерал-лейтенант Павлович С.М., а також генера-лейтенант авіації Осипенко П.М. від прикордонників Командувач Західного напрямку Прикордонних військ України генерал-лейтенант Горбенко А.І, Начальник 1120 Військово-медичного клінічного центру ЗС У полковник  медичної служби Гайда І.М., а також Начальник госпіталя Прикордонних військ Карнаух М.І. Вітав Владику також заступник начальника Управління Західного територіального Командування Внутрішніх військ МВС України полковник Білий О.М., а також  командири військових частин Львівського гарнізону і представники ВВ МВСУ; ректор Львівського державного університету внутрішніх справ, доцент, полковник міліції Марін О.К., перший проректор університету, відомий вчений правник, Заслужений юрист України, професор Грищук В.К., а також кандидат психологічних наук, полковник міліції Сулятицький І.В., кандидат юридичних наук, заступник декана юридичного факультету, доцент Коваленко В. П. і генерал податкової міліції Коваленко С.П.

За дорученням Голови Державної Пенітенціарної служби України Генерала Лісіцкова О.В. Владику привітали заступник Начальника Управління служби у Львівській області майор внутрішньої служби Головньов В.І., начальник Личаківської виправної колонії № 30, майор внутрішньої служби Бринза А.В., провідний спеціаліст по зв’язках з громадськістю Демків М.Б. і подарували Володимирську ікону Божої Матері в кіоті, виконаному засудженими Дрогобицької ВК № 40.

Генеральний директор Агенства з Економічної Безпеки РНБО України Мальсагов В.Б. разом із заступником Мельниковим А.С. від колективу закладу і від себе особисто привітали владику Августина і подарували йому Плащаницю ХІХ сторіччя.

Великою приємністю для владики Августина стало те, що до нього з привітанням завітав художній керівник, режисер-постановник і актор Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької, Народний артист України, член-кореспондент Академії мистецтв України Стригун Ф.М. з дружиною, народною артисткою України Таїсією Литвиненко і з дітьми.

Найбільше розчулило Владику привітання учнів недільних шкіл свято-Георгіївської парафії, яке вони склали у віршованих рядках.

Земля святкує Благовіщення
І ми прийшли Вас привітати.
В цей день, як сонячне проміння,
До Вас вітань летить багато.
Прийміть, наш дорогий Владико,
Частинку нашого тепла.
Нехай Господь Вам помагає,
В служінні, в справах і трудах,
І весь ваш шлях благословляє
На многі благії літа!

Проте, це були не єдині вірші. Поетичне привітання архієпископу Августину виголосила також знана Львівська поетеса і громадський діяч, проректор Малої Академії Літератури і Журналістики (МАЛіЖу), осередок якого нещодавно був створений у Львівській єпархії – Ангеліна Оборіна.

Привітати владику Августина прийшли члени громади нечуючих на честь святителя Філарета Митрополита Київського разом із своїми опікунами священиком Назарієм Швецем і дияконом Володимиром Каплуном. Вітаючи з Днем народження, гості дякували Владиці за постійну турботу і увагу до потреб громади. Маленький гість Сашко подарував владиці Августину кристал солі з соляної шахти, куди хлопчик їздив на лікування за благословенням Владики.  У відповідь архіпастир подарував хлопчику сувенір – пінгвіна, якого Владика митрополит привіз із нещодавньої поїздки до Антарктиди. Гості уважно слухали розповідь архієпископа Августина про південний полюс і про те, як була освячена каплиця на українській станції «Академік Вернадський».

 


Mail.ru Rambler's Top100 logoSlovo.RU